Carantina… Știm cu toții care e rețeta în perioada asta: te trezești, probabil mănânci ceva și, în rest, dacă nu ești cu profesorul în ecran bodogănind ceva ce trece pe lângă tine ca barca pe Dunăre, stai toaaaaată ziulica cu botul în Peaky Blinders sau alt serial similar din multiplele serii oferite de Netflix.

Nu e rău, neapărat, dar nu e nici prea bine.

Poate că sunt doar eu, dar mă simt absolut binecuvântat de tot chinul ăsta cu notoriul virus COVID-19. Da, desigur, virusul este extrem de periculos, dar și lâncezeala asta intelectuală este foarte periculoasă. Nu doar că rămâi în urmă pe rupte cu toată munca ta academică sau școlară. Nu, chiar și mușchii și creierul tău se degradează propriu-zis.

Sigur, nimeni nu are pretenția să „îți dai omorul” dacă nu îți vine.

Dar omul nu e făcut să stea degeaba. Îți garantez că în 24 de ore pe care le ai, din care să zicem că dormi la modul obscen vreo 10 ore (deși eu dorm vreo 6-7 maxim), poți face o groază de chestii. De aceea următoarele vor fi un curs scurt. Un curs despre un concept de care eu sunt profund îndrăgostit de când l-am descoperit – MICROMANAGEMENT.

Ce-i șmecheria asta numită așa pompos – micromanagement. În sine, e mai mult un truc psihologic, decât orice altceva. Pe scurt, înseamnă etapizarea faptică și mentală a unui proces de la început, până la atingerea scopului căutat. Te ajută foarte mult în depășirea unor obstacole. Are rost să mai zic că așa sigur nu te plictisești de ceva ce vrei să faci sau să înveți?

De ce? Hai să luăm un exemplu, pentru ca să vizualizați mai ușor ideea:

Vrei să citești romanul ăla pe care îl ții pe raft de vreo zece ani și tot simți că niciodată nu ai timp. No, ideea e că acuma chiar ai foarte mult timp liber, ceea ce e foarte bine. Dar parcă nu îți vine…

Nu te simți sigur/ă pe tine și bagi la dume ca să te scuzi de lene. Dacă te-ar auzi cineva, ar scrie un întreg dicționar de minciuni pe care ți le spui singur/ă din cauza faptului că crapi de lene.

But… pentru toate problemele există soluții. Carantina oferă o flexibilitate a programului pe care probabil nu o vom mai avea. Prin asta vreau să spun că te culci și te ridici la orice oră vrei și, în linii generale, îți parcurgi toate responsabilitățile în ritmul tău.

Ceea ce e foarte, foarte tare!

Așa că oricât de ocupat/ă ai fi, pune mâna pe paginile alea și citește măcar treizeci dintre ele în fiecare zi. Dacă e cazul, creează-ți un carnețel de lectură ca să notezi ideile principale ale capitolului citit. Nu, nu e un efort prea mare, îți ia undeva la o oră cu indulgență. În contextul în care citești o pagină și „call baby” alte zece minute. Dacă o carte are 300-ish de pagini, ție îți ia zece zile.

Desigur, cantitățile sunt ca la rețetele ce conțin usturoi – orientative.

Tu îți setezi cât vrei și cum vrei să citești (conform exemplului considerat), ca să se potrivească poftelor inimii tale. Secretul în toată schema asta este să O FACI ZILNIC.

Da, e ca la sală! „Don’t skip leg day!” e imnul pasionaților de fitness, dar pentru noi, carantinații de duzină, magia zace în consecvență. Îți ia doar o oră în fiecare zi să citești ceva și să îți și notezi ideile ca să le fixezi. Păi în ritmul ăsta devii enciclopedie ambulantă.

Dar dacă vă zic că schema asta merge la orice? Învățatul unui instrument, sport, școală, facultate, concursuri de robotică, job – ORICE.

Pe bune, chiar poți fi orice îți dorești, inclusiv un bucătar care a jucat prea mult Minecraft!

Lumea chiar este în mâinile noastre și ar trebui să începem cu toții, ca oameni trăind într-o societate, să căutăm să ne dăm upgrade în fiecare zi. Nu contează că vrei să devii inginer aerospațial sau să faci un croissant în formă de cub ca cel din poza de mai sus, carantina asta îți oferă șansa să devii cea mai bună versiune a ta.

Iar dacă vrei să fii super prieten cu carantina, ia-ți un carnețel în care îți faci zilnic o listă cu ceea ce vrei să faci. Da, un checklist. Scrii acolo frumos-frumușel că tu azi vrei să faci 10 flotări, tema la mate și să te uiți la un episod de serial. Nu zic că nu ai putea citi încă un articol…

Foarte tare, dar de fiecare dată când nu reușești să bifezi liste, elementele care rămân le muți pe mâine.

Ups, deja e cam neplăcută situația, nu? Dar așa te educi să fii consecvent în viața ta.

Dar, după un timp, bifarea activităților dintr-o zi îți va da satisfacție. Puțin de aici, puțin de acolo și brusc ești și fericit și productiv!

Și care a fost tot chinul până acuma? Carantina poate fi o binecuvântare dacă alegi să o vezi ca atare. Lumea ce ne înconjoară este exact așa cum alegem noi să o vedem.

Iar în tot răul există și ceva bine… trebuie doar căutat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *