Roboții

Roboții inteligenți – ne fac viața mai ușoară sau ne înlocuiesc?

Cititul de știri și uitatul la televizor în perioada asta au ajuns să fie mai mult o corvoadă decât o relaxare. Suntem bombardați constante de mult prea multe informații. Se pare că uităm despre celelate aspecte ale vieții cotidiene și ne bazăm orbește pe diverse aplicații ale tehnologiei. Dintre toate acestea, însă, vreau să vorbim puțin despre cel mai relevant – roboții inteligenți.

Crudul adevăr este că acum, datorită izolării, depindem de automatizări mai mult ca niciodată.

De la telefoanele mobile la laptop-uri, roboți avansați de bucătărie, Amazon Kindle-uri, televizoare SMART și multe altele, toate reprezintă sisteme avansate de calcul și evaluare. Creierul uman este, și el, un aparat de calcul și interpretare. Surprinzător este că, deși e mult mai avansat și mai rapid de cât cel mai rapid procesor modern, preferăm să ne bazăm pe mașinării dedicate pentru acoperirea diverselor necesități.

Oare ne apropiem de momentul în care ne vor înlocui roboții și pentru executarea efectivă a unor lucrări?

Imaginați-vă o lumea în care nu ar mai exista riscuri la adresa vieții. O lume mai sigură pentru mineri, constructorii din zonele cu pericol ridicat, militari, cercetători, exploratori spațiali etc. Ar fi o lume… sigură, dar plină de șomeri.

Din fericire, nu putem spune sigur dacă așa va arăta viitorul.

Însă putem fi convinși de un lucru – creativitatea umană nu poate sub nicio formă, fi reprodusă artificial…

Sau nu?

Robot-Sophia
Sophia este un robot umanoid dezvoltat de către compania Hanson Robotics din Hong Kong. Fotografie via ComInsights

Poate v-o amintiți pe Sophia! Aceasta a fost concepută pentru a învăța și a se adapta cât mai ușor la comportamentul uman.

În octombrie 2017, Sophia a devenit cetățean al Arabiei Saudite, fiind primul robot care a primit vreodată cetățenia unei țări.

Ea a fost concepută după chipul actriței Audrey Hepburn și este recunoscută pentru comportamentul său surprinzător de uman. Sophia manifestă, de asemenea, gesturi și expresii faciale specifice oamenilor. Ea este capabilă și să răspundă la anumite întrebări și să poarte conversații simple.

Evident, fiind un adevărat miracol al tehnologiei, Sofia a invitată și intervievată în întreaga lume, ajungând chiar și  în țara noastră, la București. Aceasta a clarificat ce este inteligența artificială și cum poate schimba lumea.

”Inteligența artificială se referă la tehnologia care va deveni, în curând la fel de răspândită precum energia electrică. Aceasta procesează rapid datele și oferă analize pentru a soluționa anumite probleme în cel mai scurt timp”.        

Ne poate afecta inteligența artificială în viața cotidiană? 

În urma unui studiu derulat de către Institutul de Investigații a Forței de Muncă din Germania:

“S-a ajuns la concluzia că astazi oamenii se pot înlocui cu mașinării inteligente sau roboți, aproximativ patru milioane de locuri de muncă.

E cumva de înțeles de ce ar fi rentabil pentru investitori. Roboții inteligenți nu trebuie să doarmă, nu vor vacanțe și nu au nevoie de salarii.

Trebuie, totuși, să ne păstrăm rațiunea și să fim conștienți că mașinăriile și roboții sunt, momentan, supușii noștrii. Fără îndoaială, în ziua de azi sunt diverse domenii de activitate în care se lucrează împreună cu roboții. Fie în laboratoare, fie în fabrici, suntem încojurați de automatizări care ne ușurează munca.

Oamenii joacă un rol important în dezvoltarea roboților, inclusiv a celor umanoizi. Toți roboții inteligenți din lume sunt și vor fi mereu programați să execute ceea ce noi dorim de la ei, inclusiv actul de a gândi singuri.

Scenele faimoase din seria Terminator, unde roboții au dezvoltat conștiința de sine sunt extraordinar de improbabile.

Roboții vor avea autonomie și inteligență artificială doar dacă noi alegem să le oferim. Ei nu au, în mod organic, nicio istorie genetică, iar conceptul de familie pentru ei este cel puțin „elastic”. Tocmai din aceste motive trebuie să fim ponderați în ambiții și să nu uităm că e foarte riscant să ne jucăm excesiv de-a Dumnezeu.

În concluzie, nu cred că e cazul să ne ferim de a exersa ideea că roboții sunt colegii noștri de viață. Ba mai mult, cred că e momentul să ne orientăm către studiul și dezvoltarea lor, pentru că oricum societatea îi cere, iar cel mai bine este să avem control asupra modului în care evoluează.

Esențial este să fim permanent informați cu privire la evoluția tehnologiei și să păstrăm o doză sănătoasă de scepticism!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *